Părerea mea e că ești idiot!

Părerea mea e că ești idiot! ©

Acum o lună, când a răsărit scandalul Volkswagen, am lăsat un comentariu la Vali în care menționam că programatorii pot fi trași la răspundere, rezultând legi ce vor grupa programatorii în caste, bresle etc în care vei avea acces doar pe baza unor examene.

În lipsa unui alt termen de comparație, m-am referit la legătura dintre avocat-barou: la fel cum nu poți fi avocat dacă nu ești într-un barou, nu vei putea fi nici programator dacă nu ești în respectiva castă.

Răspunsul mulțimii? Ești idiot. Mi se pare perfect normal, așa argumentezi o idee…

Doar că… ia uite cine este băgat la înainte în toată povestea asta (1:11:40):

This was a couple of software engineers who put this in for whatever reason

Și nu m-ar mira ca asta să fie concluzia finală. Că au fost niște programatori care și-au făcut de cap fără nici un fel de ordin de sus.

Cât de idiot sunt acum? Hmm?

Am găsit filmul aici; tot acolo se dezbate mai pe larg problema profesionalismului programatorilor.

4 Comentarii

iuliancalin a scris

Sunt mecanic, și daca șefu îmi spune să fac cum zice el trebuie sa fac cum zice el, chiar dacă îi spun ca nu are dreptate, apoi dacă nu funcționează vine și se răsteste la mine.
Binenteles asta e doar un exemplu, cum lucrez de 10 ani în domeniu știu ce fac și dacă am dreptate ma „cert” cu el chiar dacă el lucreaza de 30 de ani în domeniu.
Acum la treaba cu VW, îti dai seama ca programatorii nu au nici o vina, dar cineva trebuie tras la răspundere.

Vlad a scris

Parerea mea este ca VW a investit peste limita in dezvoltarea unui motor care nu se incadra in standardele de poluare. Tu ca companie in acest caz ce faci? Problema o ai deja, ai investit banii, bani pe care nu ai mai poti recupera, nu mai poti face nimic in aceasta privinta si iti mai ramane o singura optiune: „controlul pierderilor” este singurul lucru pe care il mai poti controla in acest moment si ce faci? Gasesti o solutie si anume in acest caz de a implementa un soft care sa triseze. Voi credeti ca programatorii sunt de vine? Ei nu au putere de decizie si nu fac nimic de capul lor, ei fac ce li se spune sa faca. De aici incepe cautarea vinovatului, de la project manager pana sus de tot, pe aceasta linie trebuie cautata persoana care a dat acordul. E un mare bullshit sa crezi ca conducerea nu stia nimic.

Ionuț Staicu a scris

Vlad, ca programator care am lucrat în tot felul de structuri organizatorice (de la one man gig până la corporație cu mii de angajați și vreo zece șefi) îți pot spune că programatorii au putere de decizie. Și încă una mare.

Îți spun și de ce: oamenii non tehnici se vor uita tot timpul la lucrurile „traduse” în limbaj non tehnic: când e vorba de user interface se vor uita ca butoanele să fie unde trebuie; când e vorba de măsurători & co, se vor uita la testere șamd.

Da, se face audit la cod, dar s-ar putea ca celor care fac auditul ori să le scape ceva ori să li se pară o chestie care are sens în respectivul context.

În nici un caz nu zic că cei de sus (nu) știau, ci doar că nu este exclusă o variantă doar pentru că pare greu de crezut…

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter