Profesionalism

Profesionalism

Când lucram în service-ul auto – acum mai bine de zece ani – am avut și clienți care nu își permiteau piese noi. Unele se puteau repara și puteam garanta pentru reparație. Altele erau irecuperabile.

Știi ce făceam? Nimic. Îi spuneam clientului că nu se poate repara și aia era. Vrei să-ți cumperi alte piese? Bine. Nu vrei? La fel de bine.

Știi câți clienți din ăștia ziceau „repar-o, să mai meargă măcar până la colț”? Toți. Știi câți am reparat? Doi. Din ăștia doi știi câți s-au întors să facă scandal? Doi.

Patronul ne-a explicat că sunt două motive pentru care nu ar trebui să facem cârpeli și să refuzăm categoric o asemenea lucrare:

  • Imaginea service-ului are de suferit. Pentru că oamenii au memorie de peștișor auriu, uită partea cu „fă-o să meargă, că n-am bani” și înțeleg doar partea cu „ăia nu au făcut treabă bună”
  • Pentru că nu este profesionist să prestezi o lucrare pentru care nu poți garanta nici până la colț.

E foamea mare, e greu să spui „dacă nu facem cum trebuie, nu mai facem deloc”, pentru că știi și tu, știe și clientul că se va găsi altcineva care să facă.

E greu să ai coloană vertebrală.

E greu să fii profesionist.

Un Comentariu

iuliancalin a scris

Asa e în România. Și asta e un motiv pentru care am plecat. De 5 ani sunt în Germania, și culmea ca deși nu știu germana perfect lunea ma înțelege. De 10 ani lucrez ca mecanic dar nu am pățit să vină clientu înapoi sa facă scandal după ce i-am reparat masina, și i-am spus ca nu tine mult.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter