Apel la decență. HA HA HA!

Apel la decență. HA HA HA! ©

Scrie Manafu un apel la decență. Nu îmi dau seama dacă este un apel din partea lui iar cei de la sfârșitul articolului au zis un „mda, ok, fie ca tine” ori s-au întâlnit și au pus țara la cale, dar este amuzant.

Pentru că este un apel la decență adresat oamenilor cărora le lipsește… fix decența. Ca și cum ai fi singur în deșert și ai cere puțină apă…

Oameni buni, publicitarilor, singura modalitate de a-i dresa pe ăștia este aceea de a umbla la bani. Cum bagi mizerii pe TV, cum nu mai pupi reclamă pentru câteva ore/zile. Pe tot postul, nu doar în emisiunea aia… Cum bagi un titlul cretin DE NU-ȚI VINE SĂ CREZI!!!!!!!!! cum ai rămas fără publicitate pe site.

Să vezi atunci cum informațiile alea de interes public (pentru că da, este de interes public să scormonești în viața unei adolescente violate!) nu vor mai fi atât de interesante.

Și cum „asta cere publicul, asta dăm” va arăta că publicul nu cere neapărat lături. Sau dacă cere, îl poți îmbia și cu foie gras.

PS: Cam așa arată decența azi:

10 Comentarii

Laur a scris

Nu umbli la bani ci la legile audiovizualului. De la sine, vor veni și banii. Le modifici în așa fel încât să se meargă pe calitate. Bineînțeles, că vor sări mulți în cap cu cenzura și libertatea de exprimare dar va trebui să se întâmple și astfel cei care nu-și vor permite upgrade-ul, vor falimenta. Cam așa se formează decența si bunul simț și doar așa vor dispărea acele barăci numite televiziuni.

Vezi exemplu, legile britanice ale audiovizualului, la cei mai drastici în protecția propriilor cetățeni. De pildă, la englezi, când se întâmplă o tragedie amplă și este prezentată la știri, acele reportaje nu au voie sa aibă coloană sonoră muzicală din respect pentru cele întamplate. Singurul moment muzical se aude în headline-uri.

La noi, reportajele informative sunt adevărate filme artistice dramatice bollywood-iene… poate…poate…se vor lipi de un premiu Emmy. Mie mi se pare grotesc să filmezi o persoană bolnavă pe patul de moarte și să bagi pe fundal muzică orchestrală doar pentru a crește spectaculozitatea momentului. Dacă mai ai și un reporter care știe să mimeze tremuratul vocii, rating-ul este garantat.

Alt exemplu britanic: știrile despre crime sunt interzise, cele mai importante cazuri fiind arătate la televizor doar în urma unui vot în consiliul Ofcom. La noi, sistemul fricii securiste funcționează foarte bine.

Eu, personal, am încetat de câțiva ani să mai consum televizor românesc. Și chiar mă simt mai bine de atunci.

A.Busuioc a scris

Vecine, pe de-o parte să ştii că ai dreptate, asta cere publicul. Pruteanu zicea ceva pe tema asta, era într-o emisiune pe la nu-mai-ştiu-ce televiziune şi a băgat-o p-aia adevărată cu „nu e manelistul de vină că produce muzica respectivă, atât timp cât publicul o cere”. Citat aproximativ, stau prost cu memoria. Dar omu’ avea dreptate.

Acum, să fim serioşi, nivelul presei e nivelul la care sunt jurnalizdii. Atât timp cât vor exista oameni dispuşi să scormonească rahatu’ în căutarea senzaţionalului care nu există şi vor merge pe titluri de rahat şi conţinut de rahat, nu se va schimba nimic. E de porc să ceri unui jurnalizd să vină cu o informaţie utilă şi interesantă, din moment ce ăla abia e în stare să articuleze două cuvinte şi din trei în trei cuvinte o arde cu „ăăăăă”. Cam ca şi politicienii, da’ trecem peste.

Ce zici tu acolo legat de mizeriile pe TV e foarte OK, pentru că e o soluţie radicală la o problemă radicală. Problema e că prin Constituţie e prevăzut că publicaţiile de presă nu se pot cenzura. Pam-pam. E neconstituţional să interzici unei televiziuni private să dea pe post o emisiune, pare-se, da’ nu e neconstituţional să transmită conţinut ca la Măpuţă sau Acces dinrect. Seems legit.

La turci, spre exemplu, dacă dădeau buleală în emisiuni/ştiri li se dădea o amenză destul de mare (prin 2000 – 2002 era un minim de 100.000 USD) şi timp de 1-2-3 zile, în funcţie de gravitatea faptei, erau obligaţi să transmită un ecran negru în care anunţau că au fost amendaţi din cauză că. Hop. Bun aşa, zic.

Ionuț Staicu a scris

Tocmai aici e șmecheria, nu se cenzurează și nu se interzice nimic.

Dacă vin Vodafone/Orange/Telekom și spun: „noi nu vrem să ne asociem imaginea cu măruță/capatos/etc; nu vrem ca spoturile noastre să apară cu cel puțin 10 minute înainte/după emisiunile astea” nu e nici un fel de cenzură. Televiziunea va avea de ales între a fi profund independenți și a continua emisia în pierdere sau să caute alte emisiuni ce nu au moralitate îndoielnică.

Dar este în interesul nimănui să se întâmple asta, așa că e mai ușor să ieși din când în când și să arunci un „vai, jurnalismul ăsta…”

A.Busuioc a scris

Atât timp cât mizeriile gen măpuţă, capatos, acces din rect et al. vor avea audienţă va fi bătaie pe secundele de publicitate aferente. Ca agenţiile de publicitate să facă asta, să refuze ca materialele publicitare să fie transmise înainte/pe timpul/după emisiune, e nevoie de voinţă. Şi poate o doză de umanism, ceea ce nu, nu există în branşă pentru că toţi aleargă după audienţă şi vânzări. Pam.

Şi totuşi ar trebui să se interzică, chiar dacă e nevoie de un referendum constituţional. Mizeriile gen cele de mai sus dar şi ştirile exclusiv despre crime/violuri/bătăi, reportajele de la înmormântări şi cam tot ce contravine bunului simţ. Da’ pentru asta chiar nu există interes şi nimeni nu-şi bate capu’.

A.Busuioc a scris

Nu ştiu dacă ţii minte da’ mi se pare că a fost o chestie de genul ăsta, o firmă de ceva (Avon, parcă) a retras toate spoturile de publicitate din emisiunea acces din rect, după ce au transmis ăia nu ştiu ce porcărie de reportaj filmat la una grasă şi care nu-şi făcea curăţenie prin propria casă. Parcă era pe Pagina de Media ceva. Cum ziceam.

A.Busuioc a scris

Nu a dat faliment Avon, corect. Numa’ că atunci a fost şi altă situaţie, a fost şi presiune din partea mass-mediei şi online-ului. Acum văd că articolu’ lu’ Manafu are câteva comentarii şi share-uri şi cam atât. Încă n-am auzit de rezultatele apelului şi de văzut la televizor nu le-am văzut, căci dimineaţă tocmai ce au băgat pe Pro(st) TV un reportaj cu ultimii decedaţi dintre cei internaţi în spitale.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter