Oare ce înseamnă asta?

Oare ce înseamnă asta? ©

Că se închid toate cârciumile și restaurantele? Sau că nu va trebui să ard hainele când ajung acasă după ce am stat două ore la o bere în oraș?

Comisia de Sănătate a Camerei a avizat favorabil un proiect de lege care prevede interzicea fumatului în aproape toate spaţiile publice închise. Excepţie fac penitenciarele de maximă siguranţă şi zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, unde vor fi spaţii speciale. De asemenea, fumatul nu va fi permis în locurile de joacă sau alte spații destinate copiiilor, închise sau deschise. Se interzice complet fumatul şi în instituţiile medicale, de învăţământ, de stat şi private. Amenzile vor fi drastice, de la 100 la 500 de lei în cazul persoanelor fizice și între 5000 și 15.000 lei pentru persoanele juridice.

Sursa

În cazul în care nu știai, suntem în țara în care avem nevoie de legi să ne spună „nu e OK să faci ceva ce deranjează oamenii din jurul tău”. De fapt… Nu mă miră, la o adică avem nevoie de legi care să ne spuna că  „Nu, nu e OK să te caci în mijlocul drumului!

Propunerea intră în plenul Camerei Deputaţilor, pentru votul final, săptămâna viitoare.Sursa

8 Comentarii

A.Busuioc a scris

Eu, ca fumător, sunt cu totul de acord cu chestia asta. Nu e nevoie să fii nefumător ca să fii deranjat de fumul care-ţi intră în ochi şi-n haine pentru că … „e prea scumpă instalaţia de ventilare/aerisire şi nu ne permitem”. Hai sictir, bă patronel, nu-ţi permiţi.

Pe de altă parte, nu poţi să fii nici atât de drastic încât să interzici fumatul cu totul într-o instituţie publică (o primărie, spre exemplu) pentru că şi fumătorii, la fel ca şi nefumătorii, au dreptul de a fuma. Soluţia e ceva de mijloc: se interzice fumatul în spaţiile publice şi se amenajează spaţii speciale pentru fumat. Se poate transforma o cameră nefolosită în cameră de fumat, cu uşă care se închide şi ventilaţie corespunzătoare.

Dacă e să fie bine zic să fie bine pentru toţi, nu numai pentru unii.

Ionuț Staicu a scris

Trebuia să te oprești înainte de „pe de altă parte…” :)

Eu, ca NEfumător, nu deranjez pe nimeni nefumând. Corect?

Tu, ca fumător însă, când lucrezi într-un birou cu mai multe persoane, chiar dacă tu fumezi afară, în spațiul ăla amenajat și perfect ventilat, când intri înapoi în birou aduci și ceva miasme cu tine. Că deh, le lipsește putoarea aia de haine, de piele, de respirație. Oricât de ventilat ai fi (nu vorbesc de putoarea aia de fumător nespălat ci de mirosul ăla de fum „proaspăt”)

Iar spațiul ăla special de fumat există. Se numește acasă. Poți fuma în spatiul ăsta ca o locomotivă, promit să nu mă deranjeze :)

A.Busuioc a scris

Dude, asta mai ţine şi de altele. Da, oricât ar fi de ventilat spaţiul respectiv te alegi cu ceva miasme pe tine, d’accord. Da’ cu un spray scapi de asta, dacă vrei să nu-ţi buleşti colegii de birou. Eu aşa fac la munci şi nu mi s-a plâns nimeni până acum. A, da, şi am un spray de corp de la Avon pentru mâini, mă dau cu el după ce termin de fumat.

Băi, pe mine unu’ nu m-ar deranja să se interzică fumatul complet şi total în afara casei proprii. Vorba ‘ceea, la cât ieşim noi din casă, pagubă-n ciuperci. Problema e că aici te loveşti de companiile producătoare şi, la fel ca şi la articolu’ cu apelu’ la decenţă (ha ha ha, să fie zis), nu există interes în direcţia asta. Scad vânzările, cade economia, chestii de genu’ ăsta.

Şi mai e o chestie, pentru că încă trăim în Romanistan. Dacă se va adopta legea se va şi aplica? Nu de alta da’ sunt o grămadă de alte legi valabile care se aplică pe jumate sau chiar deloc. Să fim drepţi, încă e Romanistan.

Ionuț Staicu a scris

Tind să cred că în restaurante cel puțin se va aplica. Pentru că se lasă cu amenzi de la OPC & co. Și oricâte pile ar avea cineva , tot va trebui să plătească ceva (ori șpagă ori amendă) pe undeva. Și poate că prima dată e ok. Și a doua oară. Dar la un moment dat devine păguboasă abordarea și e mai rentabil să interzică :)

Dusmanul a scris

@Ionut Staicu: Pe-asta cu fumatul in aceeasi incinta o inteleg si sunt de acord cu ea. Dar, tu nu mai esti acum de acord nici cu fumatul in spatii amenajate ca, sanchi, pute. Eu zic sa ca pe mine ma deranjeaza mancatul in birou, ca-ti pute trompa. Sau mirosul de cafea. Bea cata cafea vrei acasa la tine.

Nu-i frumos nici sa ne aruncam dintr-o extrema in alta, nu?

Ionuț Staicu a scris

Corect, dar ajungem și la o altă problemă: în ce moment al zilei fumezi când ești la muncă?

Pentru că mai peste tot ies oamenii „la o țigară” și nu le zice nimeni nimic. Dar dacă nefumătorii îndrăznesc vreo pauză razna de 5-10 minute conducerea o ia razna.

Și hai să nu confundăm o chestie necesară a organismului (mâncatul) cu un viciu.

A.Busuioc a scris

Vizavi de ce zici tu acolo cu pauza nefumătorilor la care comentează şefii, aveam un coleg de muncă nefumător care ieşea cu mine la ţigară în aer liber, mai stăteam la un pahar de vorbă. Şi într-o zi l-a luat cineva la măciuci, că de ce iese afară că el oricum nu fumează. Şi i-a tras ăsta nişte înjurături de să-l ţină minte, aşa. Şi de-atunci nu i-a mai zis nimeni de ce ia pauză „de fumat”.

Apropo de chestia cu amenzile, recent am citit că au avut loc nişte controale prin cluburile din Constanţa. Impropriu spus cluburi, că la noi în ţară cultura de clubbing se rezumă la canapele, vizichi vândut la 4-5x preţul de achiziţionare şi lipsa ringului de dans, da’ trecem peste. S-au dat 50 de amenzi în valoare totală de 300.000 de lei. Gen 6.000 de lei per amendă. Păi, pentru un club aştia-s bani făcuţi în maxim juma’ de oră într-o seară de vineri sau sâmbătă, deci despre ce vorbim aici?

Nu, taică, nu merge cu amenzi. Un avertisment scris prima dată, după care lacăt pe uşă. Ştii că la noi nu se poate civiliza lumea decât cu bâta, să fim serioşi.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter