Ce te face să abandonezi un produs de succes?

Ce te face să abandonezi un produs de succes? ©

Ca editor de cod folosesc Sublime Text de vreo trei-patru ani. Înainte de asta am folosit E-text. Ambele au fost one man show – un produs în spatele căruia se afla un singur om, nu o echipă sau firmă (foarte) mare.

Mi-a plăcut Sublime pentru că arată bine și pentru că a fost întotdeauna foarte snappy, lucru ce nu prea îl găsești la foarte multe alte editoare moderne.

Atât autorul E-text (Alexander) cât și autorul Sublime (Jon) au ales un model de business foarte dubios: au ales să ignore produsul. Forumul Sublime este plin de spam, Jon nu răspunde la mail-uri, nu mai dă pe forum și nici nu mai lansează vreun update.

La fel ca și E-text, Sublime „a luat o pauză” de aproximativ un an, autorul a revenit cu un update și cu promisiunea solemnă că „anul ăsta va fi foarte activ”, după care… iar liniște.

Nu aș putea spune că mă afectează foarte tare această situație; de bug-uri nu am parte, e stabil, plugin-urile sunt bune. Dar este o chestie psihologică, aia că folosești un produs ce este (aproape) mort, că sunt șanse destul de mici să devină mai bun decât este acum. Iar asta, cel mai probabil, mă va face să renunț și la acest editor.

Acum stau și mă întreb: ce te-ar putea face să abandonezi un produs de succes ce are parte de un hype extraordinar? Ești copleșit de succes? Burnout? Altceva?

Același lucru s-a întâmplat și în cazul Textmate: autorul a decis să ignore proiectul pentru câțiva ani, suficient cât să apară Sublime și să fure o bucată bună din clienți.

Edit 29 Ianuarie 2016: A apărut un update. Urmează să vedem dacă este un eveniment izolat sau nu :)

5 Comentarii

Luxian a scris

Cred că pentru editoare varianta de licență care merge cel mai bine pe termen lung este aceea de tip abonament (mișcare pe care a făcut-o și PhpStorm de curând).

E posibil ca Sublime Text să fi ajuns în punctul în care veniturile lunare nu mai sunt la fel de mari ca la început și probabil nici prea multe feature-uri care așteaptă versiune 4 nu sunt.

Ionuț Staicu a scris

Chestia la care mă gândesc este nu că nu mai generează venituri ci că a generat suficient de mult încât autorului să nu-i mai pese. Uite un calcul simplu bazat pe statisticile Package Control: https://packagecontrol.io/stats

Plecând de la ideea că sunt aproape patru milioane de utilizatori și că procentul de utilizatori licențiați este de 1-3%, cu un preț de $60/licență ajungem la încasări de ~$2.5milioane (la o rata de conversie de 1%). Calculul ăsta nu include utilizatorii ce nu folosesc Package Control și pleacă de la premisa că utilizatorii raportați de Package Control sunt utilizatori distincți (i.e. dacă îmi pun licența pe cinci PC-uri nu voi fi numărat de cinci ori).

Cât oi greși în calculul ăsta nu am de unde să știu. :)

Ionuț Staicu a scris

Am încercat și eu. Visual Studio, Atom, PHP Storm etc. Sublime are acel ceva care lipsește complet de la restul editoarelor. Nu știu exact ce, dar… este.

Ai putea crede că e obișnuința, dar migrarea mea de la E-text la Sublime s-a petrecut aproape instant; pur și simplu mi-a plăcut de prima dată, nu au fost chestii de genul „hmm, ar fi fost mai bine dacă…”.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter