Am făcut Aeropress greșit (timp de un an)!

Am făcut Aeropress greșit (timp de un an)! ©

Așa, la început de an, am învățat două lucruri:

Primul este că există o conferință dedicată cafelei (CoffeeCon). Acum, că stau să mă gândesc, are sens, pentru că americanii au evenimente cam pentru orice…

Al doilea este că, timp de un an, de când am Aeropress, am procedat un pic greșit: apă aproape de 100°C, o lingură de cafea pentru o cană întreagă, așteptat 3-5 minute până la stoarcere.

În filmul de mai jos se arată un alt procedeu, venit direct de la inventatorul Aeropress: apă la 80-85°, iar apă se pune până la numărul de pe cilindru ce corespunde numărului de linguri de cafea: o lingură de cafea, pui apă până la nr. 1, patru linguri de cafea, pui până la nr. 4. După care purcezi la stoarcere.

Adevăr vă spun vouă, cafeaua are alt gust!

2 Comentarii

Gigel Anonimu' a scris

Cafegiu,huh? Tot ce stiu eu despre facutul cafelei este sa vars apa fierbinte peste. Am incercat sa ma aventurez odata cumparand un grinder electric si cateva soiuri de cafele exotice (nugaba, columbiana, etc) – a fost o experienta interesanta, n-am simtit mare diferenta fata de cafeaua normala exceptand nusce soi de cafea din africa (nugaba parca) care avea un gust deosebit. Acu’ am revenit la fortuna crema (singura cafea din comert care mi se pare „gustoasa” – desi este foarte ieftina).
M-ar tenta sa mai incerc o data – recomanzi ceva echipament, tehnici, etc?

Ionuț Staicu a scris

@Gigel Anonimu’: Despre cafea:

În primul rând, vrei o cafea cât mai proaspătă (proaspăt prăjită, proaspăt măcinată). De obicei, cafeaua ambalată din comerț nu îndeplinește niciuna din aceste criterii (cu mici exceptii).

Boabe decente, în orindea calității:

Exquisit, la Kaufland – 25 lei/500g. Dar e disponibilă doar de crăciun și de paște;
– La Auchan am găsit o cafea la 25lei/250g foarte bună, pe care scria și data prăjirii (prin februarie era prăjită). Peste o săptămână când m-am dus, prețul a crescut la 41 lei/250g. Oricum nu era atât de bună :D
– „Expresso” sub marcă Auchan. 13 lei/25g. E decentă, preț OK (e ceva de genul ăsta)

Măcinătură decentă:

– Cafeaua branduită Carrefour este OKish (sunt vreo 3-4 feluri din diverse colțuri ale lumii). 10 lei/250g
– Amigo am luat o singură dată; este la limita decenței, ca să zic așa.
– Tchibo … ceva cu elefant/savană desenat pe pachet. La fel ca Amigo; nu extraordinară, merge, dar nu le-aș alege în mod deosebit.

În rest, am încercat – și încerc – cam tot ce se găsește pe piață, atât boabe cât și măcinătură și niciuna nu m-a făcut să vreau să mai iau :)

—————–

Dacă am drum în centru, îmi iau cafea vrac, proaspăt prăjită. Ori de la Coffe shop (pe Ștefan, lângă Poșta Mare) ori de la Haute Cup (am scris de ei pe blog).

—————–

Despre prepararea cafelei: contează foarte mult ce ai la îndemâna și cât timp ai la dispoziție. Cel mai rapid de făcut/băut mi se pare espresso: ~30 secunde de făcut, 5 secunde de băut :D Dar, pe lânga problema preț/calitate la mașinării, mai este și spațiul ocupat de acestea, deci momentan nu.

Urmează, așa cum am zis în post, Aeropress. Poți să-l faci și ceva mai scurt și, dacă îl presezi bine, iese ceva asemănător cu espresso (dar fără cremozitatea celui din urmă)

Încă o opțiune ar putea fi French Press – dacă îți place să bei multă cafea.

Astea două le poți prepara și la birou, fiind suficientă apa fierbinte de la un dozator.

Dacă îți faci cafea doar acasă, mai ai și opțiunea unui percolator.

Nu sunt fanul cafelei la filtru sau la ibric.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter