Un copil e ca un animal de casă

Un copil e ca un animal de casă ©

Am văzut câteva comparații de genul: „dacă o pisică/un câine îți dărâmă laptopul e vina ta, că ai lăsat obiectul în raza lui de acțiune; la fel sunt și copiii care fac și dreg”. Ceea ce este adevărat, nu? Păi… nu prea.

Curiozitatea unui copil este infinit mai mare decât cea a unui animal de companie. O mâță îți dărâmă laptopul dacă îl lași pe marginea mesei. Un copil va da jos telefonul aflat pe mijlocul mesei doar pentru a vedea ce se întâmplă! Și nu, nu o face din răutate; o bătaie luată în acel moment nu va face decât să-i oprească din curiozitate în viitor.

De exemplu, nu am auzit să fie câini care îți bagă cheia de la mașină în cuptorul cu microunde sau pune bile pe tastatura laptop-ului, după care închide capacul. Nu am auzit de mâțe care aruncă lucruri în WC (pantofi, mănuși). Nu am auzit de pet-uri care îți pictează pereții sau mobila.

Și da, vina o poartă adultul, că a lăsat victima (laptop, telefon etc) la dispoziția copilului.

Știai că un copil începe să facă legături de genul „dacă pun scaunul ăsta lângă masă, voi putea ajunge mai sus” de pe la un an și jumătate? Unde pui telecomenzi, telefoane, laptop, tabletă astfel încât sa fie la îndemână pentru tine dar inaccesibile pentru copil?

PS1: Am văzut și afirmații de genul „bătaia e ruptă din rai”, dar dacă ăsta e raiul, prefer să nu ajung acolo.

PS2: Îți dai seama că, în cazul în care am ține cont de toate efectele devastatoare avute de bătăi asupra psihicului viitorului adult, România ar trebui să fie o țară plină de psihopați?

5 Comentarii

Malin a scris

Noi am mai dezbatut tema asta asta si ma bucur c-am ajuns la o concluzie comuna, totusi sunt doua aspecte pe care vreau sa le punctez vis-a-vis de articolul tau, pentru ca sunt fara doar si poate de acord:
1. Nu cred ca exista ceva mai curios decat o pisica.
2. Cuptorul cu microunde e foarte periculos si n-ar trebui sa fie la indemana copilului. In general bucataria e un loc periculos si in afara de bagatul in cuptor a diverselor obiecte care pot sa provoace chiar si un incendiu ma gandesc si la cutite si alte aspecte. Deci daca se ajunge la „accidente” de bucatarie cred ca mai degraba vorbim de iresponsabilitate decat de neglijenta sau neatentie.

Malin a scris

@Ionuț Staicu: Well sa stii ca sunt folositoare in anumite cazuri. Mie pisica imi deschide sertarele cateodata si motanul cel mic a cazut de 2 ori cu comoda de pantofi dupa ce a deschis sertarul de jos si s-a pus pe marginea la usa. Solutia a fost sa prind comoda in perete ca sa nu o mai doboare, in rest tot mai deschide usa de jos cand il apuca.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter