Despre evaluarea profesorilor

Despre evaluarea profesorilor ©

Zilele trecute a apărut o știre comform căreia profesorii (sau sindicatul?) sunt împotriva ideii de a fi plătit la performanță, în principiu pentru că e destul de dificil să cuantifici calitatea procesului de învățământ.

Doar că evaluarea asta se poate face mult mai ușor decât îți imaginezi și decât vor unii să ne facă să credem. Cum? Prin inspecții!

În acest moment, inspecțiile în învățământ se desfășoară relativ lejer:

  • profesorii sunt informați din timp că vor primi o inspecție (nu prin pile și nu sunt zvonuri, e o informare oficială, din partea inspectorului);
  • Prin urmare, profesorii au timp să se pregătească și să se răs-pregătească;
  • Inspectorul vine, așteaptă protocol, flori, eventual și un cadou extra;
  • Inspectorul găsește totul în regulă (chiar sunt curios dacă a fost vreodată vreo inspecție în care totul nu a mers ca pe roate…)

Cum propun eu să se întâmple?

  • La 9:00 se sună de intrare;
  • La 9:12: cioc cioc, bună ziua, suntem de la inspectorat, dorim să luăm parte la ora dvs;
  • La sfârșitul orei profesorul este evaluat. După două inspecții se ajustează salariul.

PS: Acum ceva timp s-a propus mărirea salariilor cadrelor didactice din ciclul primar. Sindicatul a ieșit și a zis că nu e nevoie de așa ceva. Sindicatul! Ăia care ar trebui să reprezinte un grup de oameni a zis că grupul respectiv de oameni nu are nevoie de bani extra! Și asta în ciuda faptului că sindicatele știu doar să ceară bani!

2 Comentarii

Malin a scris

Au fost inspectii si cu probleme. In urma cu vreo 15 pe vremea cand eram in liceu am prins o perioada in care s-au facut inspectii prin toate liceele din tara. Iar inspectorii erau de prin alte judete si am avut intr-o saptamana de luni pana miercuri inspectie la aproape fiecare materie, iar joi n-am mai avut deloc. Vinerea de la 12 la 13 aveam ore de franceza si obisnuiam sa chiulim in masa la orele alea. Cum nici vineri n-am mai avut inspectii la nicio ora am plecat cu totii la 12, iar profesoara de franceza care habar n-avea ca o sa aiba inspectie la ora ei s-a trezit in clasa doar cu cei 2 inspectori.
Luni la prima ora eram toti aliniati in fata cancelariei pentru a da socoteala. Profesoara respectiva ce ocupa si ceva functie de director adjunct in scoala a fost luata de la clasa noastra si de la alte clase si in loc a fost pusa o fata mare, de vreo 67 de ani care si-a propus sa lase cel putin jumate din clasa corigenta pentru „aroganta” asta.

Ionuț Staicu a scris

@Malin: sunt convins că sunt câteva excepții, dar astea nu fac decât să întărească regula. Exemplul tău nu este o excepție, este un abuz al inspectoratului. Ce vină ar putea avea un profesor că elevii s-au decis să plece de la școală?

Când era la grădiniță, nevasta a primit o inspecție la copii de grupa mică. La sfârșit, inspectorul i-a zis că nu a reușit să strunească foarte bine copiii (treizeci de copii de trei ani).

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter