Cărți citite: Principele și Arta războiului

Cărți citite: Principele și Arta războiului ©

De curând am terminat de citit și Arta Războiului și am zis că următorul pas este Principele, pentru că sunt oarecum înrudite.

Despre Arta Războiului: sunt instrucțiuni din gama „Cpt Obvious”, dar presupun că-s ușor de trecut cu vederea și că acum 2500 ani nu erau lucruri atât de evidente…

A doua carte este ceva mai recentă, având „doar” 500 ani de când a fost scrisă și oferă reguli idei despre cum ar trebui să guvernezi un principat. Pe alocuri, cartea intră în detalii istorice și, dacă te-a pasionat istoria cum m-a pasionat și pe mine, s-ar putea să te simți lăsat pe afară.

De ce am ales să scriu despre aceste două cărți într-un singur post? Păi… o să fiu (iar) catalogat ușor paranoic, dar după Confesiunile unui asasin economic, am început să privesc totul cu un dram ceva mai mare de scepticism…

În Arta Războiului ești învățat cum ar trebui să procedezi pentru a ocupa o țară cu minimum de efort militar: cauți oameni dispuși să-și vândă țara. Evident, nu?

În Principele, ești învățat cum ar trebui să procedezi pentru a ține respectiva țară sub ocupație. În mare parte, regula principală este să nu schimbi conducătorii existenți – ceea ce ar putea explica motivele pentru care, după revoluția (sau ce o fi fost) în 1989, vechii securiști au cam rămas în sistem.

Principele

  • Cei care doresc să dobândească bunăvoinţa unui principe obişnuiesc, de cele mai multe ori, a i se înfăţişa cu acele lucruri pe care, între toate, acesta le socoteşte mai preţioase, sau care par a-l bucura cel mai mult: astfel, adeseori vedem că li se aduc în dar cai şi arme, postavuri din fir de aur, giuvaieruri şi alte asemenea podoabe demne de măreţia lor.

  • Evaluare:
  • Year: 2014
  • Progress: Read
  • ISBN: 978-606-8395-84-5
  • Autor: Niccolo Machiavelli
  • Gen: Cultură Generală
  • Editură: gramar
  • Format: Paperback

Și pentru că editura nu s-a sinchisit la o poză mai mare de 200PX, m-am îndurat eu să deschid capacul de la scanner: Copertă Principele, ISBN 978-606-8395-84-5

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter