De ce un Kindle e mai bun decât un iPad (pentru citit)?

De ce un Kindle e mai bun decât un iPad (pentru citit)? ©

Dețin atât un Kindle cât și un iPad, de mai mulți ani. De vreo patru ani, mai exact. Hai să-ți spun la ce le folosesc și care-i mai bun la asta.

Cred că la un moment dat am mai zis pe blog (sau pe forum?) că citesc foarte multe articole găsite online. Le pun în Pocket și le citesc seara (de cele mai multe ori). Plus foarte multe cărți electronice și, foarte ocazional, filme.

Dacă citesc pe iPad mă plictisesc foarte repede și vreau să văd ce mai e pe forum, ce a mai scris lumea pe bloguri etc. De obicei, pe iPad citesc articolele salvate în Pocket și cam atât. Dacă încep să citesc o carte, îmi ia luni să o citesc; am început să citesc (pe iPad) The Inmates Are Running the Asylum anul trecut prin iunie și, chiar dacă este o carte foarte interesantă, mereu găsesc altceva și mai interesant de făcut/citit/văzut!

Știi de ce e mișto o carte? Pentru că nu prea poți face nimic altceva cu ea (poate doar să prinzi țânțari…) și, vrând-nevrând, ajungi să te concentrezi destul de mult asupra cuvintelor.

Un Kindle este la fel ca o carte: nu poți face multe alte lucruri în afară de citit, ceea ce îl face să fie un dispozitiv al dracului de bun la ce face! Adaugă la asta ecranul e-ink non-glossy și neluminat* și dai peste un dispozitiv excelent pentru citit la un preț ridicol de mic, în acest moment este mai puțin de 400 lei! Ce înseamnă non-glossy? Că, spre deosebire de un iPad, vei putea citi inclusiv pe plajă, cu soarele bătându-ți direct în ecran.

Pe lângă acest avantaj, mai este și avantajul greutății, tableta fiind de două ori mai grea, deci mai incomodă la stat în pat și citit, cărat după tine dacă mergi cu trenul/autobuzul etc.

Cel mai mare dezavantaj? Nu prea găsești cărți în limba română. De fapt găsești pe elefant, dar ai nevoie de pași extra pentru a elimina protecția, pentru a transfera cartea pe dispozitiv etc.

*Neluminat este un mod de a spune; ultimele modele de Kindle – paperwhite – au un backlight finuț, neobositor.

9 Comentarii

Gigel Anonimu' a scris

Dap, un kindle pare o investitie buna – eu personal n-am unul dar planuiesc sa-mi iau.
Cat despre carti in limba romana – fuck that, du-te direct la sursa si citeste-le in engleza.
Avantaje? Poti citi carti care n-au fost traduse inca in lb. romana sau nu vor fi niciodata. Iti imbunatatesti vocabularul englez ENORM si poti devora carti sau articole tehnice cu o eficienta sporita.

Io am facut tranzitia acu vreo 5-6 ani cand citeam „Chronicles of Amber” (pe comp). Gasisem „Nine Princes in Amber” in romana dar continuarea, „The guns of Avalon” era disponibila doar in engleza. Si ma apuc eu de citit in engleza – asta in conditiile in care cunostintele mele de lb. engleza proveneau exclusiv din filme/jocuri. Ma crezi ca primele 10 pagini le-am citit in vreo ora!? :)) Cand dadeam peste cuvinte necunoscute (si asta se intampla foarte des) da-i si cauta pe Google. A fost o lectura chinuitoare si nici acum nu prea sunt sigur ce s-a intamplat in carte. Dar am continuat si acu’ citesc fluent.
Doar stii vorba aia: Traducerile sunt ca femeile, cele fidele nu-s frumoase si cele frumoase nu-s fidele. :D

Ionel a scris

@Ionuț Staicu: Pai probabil la Gigel toate cartile or fi scrise in engleza ;). Am si eu Kindle al cu luminita (de la capatul tunelului). E bun, foarte bun, pacat ca sunt eu cam lenes si nu citesc mult. Si mda, lipsa cartilor in limba romana e un mare minus :(.

Ionuț Staicu a scris

@Ionel: Nu înțelege greșit, există cărți în limba română, doar că nu sunt pentru Kindle. Elefant, de exemplu, are o colecție destul de generoasă (chiar dacă politica de prețuri este dubioasă, varianta electronică ajungând de multe ori să fie mai scumpă decât varianta pe hârtie)

Gigel Anonimu' a scris

@Ionel: Ai dreptate – la mine toate cartile sunt scrise in engleza ptr. cu nu ma obosesc cu traducerile in romana. Mai ales in cazul cartilor sau articolelor tehnice unde alea romanesti ori sunt foarte putine ori sunt de slaba calitate ori sunt rip-offuri. Poate ca-s snob, nu stiu si nici nu-mi prea pasa atata vreme cat sunt multumit de rezultate. :D

Ionel a scris

@Gigel Anonimu’: Literatura clasica doar partial e scrisa in engleza. Iar eu (vorbesc de mine personal) prefer literatura sa o citesc in limba mea natala. Da, literatura scrisa in engleza e bine sa o citesti in limba lui Shakespeare, daca o pricepi suficient, dar sa il citesc de exemplu pe Tolstoi tradus in engleza (cea moderna mai e si saraca), pentru ca eu sa il inteleg in romana mi s-ar parea crima (are italianul vorba cu ogni traduttore e un tradittore).

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter