Hackintosh în 2016

Hackintosh în 2016 ©

În urmă cu șapte-opt ani (WOW, OPT ANI!!!!) eram destul de entuziasmat de OSX și reușisem chiar să instalez pe PC-ul meu de atunci diferite versiuni ale sistemului de operare de la Apple. Am povestit la momentul respectiv pe îndelete ce și cum și am trecut de la entuziasm la dezamăgire de câteva ori cu tot felul de opțiuni, aplicații și comportament.

În fine, anii au trecut, am renunțat la Hackintosh complet prin 2011 sau 2012 parcă; atunci mi-am făcut ultimul Hackintosh pentru a termina proiectul unui client, deoarece Mac Book-ul familiei era folosit intens de nevastă.

La ce concluzii am ajuns?

OSX poate să-ți placă sau se poate să-l urăști. Nu există cale de mijloc? Fals. Mi-a plăcut când l-am văzut prima dată, dar am ajuns să urăsc o mulțime de rahaturi gândite cu partea dorsală, mai ales că erau venite de la o companie care se lăuda cu ușurința utilizării (posibil să se fi schimbat lucrurile de atunci, nu știu…).

Un mac își merită banii? Fără îndoială! Mai ales cu noul ecran retina și cu noul trackpad cu feedback tactil!

Care sunt dezavantajele? Apple migrează și mai mult spre o politică ce nu-ți mai permite un upgrade folosind commodity hardware. Ce am văzut de curând că s-a întâmplat cu iPhone-urile reparate în service-uri neautorizate (deja faimoasa eroare 53) este doar începutul. Tind să cred că în decurs de doi-trei ani toate dispozitivele Apple vor funcționa doar cu ce aprobă compania mamă. De ce este o problemă? De exemplu, o memorie (sau CPU sau SSD) cumpărată de la Apple costă de două-trei ori mai mult decât cumpărată din orice altă parte.

Al doilea dezavantaj este legat de cel de sus: cum îl cumperi, așa îl ai. Cam toate componentele sunt lipite pe placa de bază, astfel că nu vei putea pune un disc mai mare sau mai multă memorie (făra să pierzi garanția adică).


Acestea fiind spuse, cum stăm cu Hackintosh în 2016? Păi nu mai stăm. Nu am de gând să mai trec prin experiența de a căuta o distribuție funcțională, a mă chinui cu Kext-uri ba pentru placa de rețea sau pentru placa de sunet sau mai știu eu ce. Și asta din două motive: am prea puțin timp liber și sunt prea paranoic pentru a (mai) instala lucruri piratate.

Prin urmare, având în vedere că prețul unui mac mini este rezonabil și că un mac SH probabil ar costa și mai puțin, soluția este destul de clară, nu?

În cazul în care te interesează, pe OLX găsești Mac Book Pro noi (sigilate) cu 25-35% mai ieftine decât în magazin. De ce? Pentru că provin de la furnizori dubioși din Franța și/sau Germania (ceea ce înseamnă că au și tastatura în franceză sau germană)

Am scris acest post deoarece în utlima lună am fost întrebat de trei persoane detalii despre instalarea OSX pe un PC și le-am spus tuturor: nu am mai făcut un hackintosh de exagerat de mult timp!

9 Comentarii

Malin a scris

Nu stiu cum e in Romania, insa eu am facut un upgrade la iMac de curand. De fapt mi-a cedat placa logica a ecranului dupa 1 an jumate de functionare continua si cum era in garantie m-am dus sa-l schimb. Am vrut sa fac un swap, sa le platesc diferenta si sa-mi dea altul in schimb, dar service-ul autorizat nu avea permisiunea sa faca asta si ma trimitea la sediul central al Apple Spania. Asa ca am zis ca daca tot il desfac sa-i inlocuiasca placa logica sa-mi faca si upgrade la SSD. Comparat cu pretul de raft dintr-un magazin de IT de unde mai cumpar una alta, SSD-ul Samsung de mi l-au pus costa cu vreo 13 euro mai mult la Apple (cam 5% din pret la vremea respectiva). Ba mai mult pentru c-am avut situatia cu placa logica mi-au dat un discount de 50% la manopera privind upgrade-ul. E drept ca impreuna cu manopera, costul de upgrade a fost mai mare, dar in niciun caz dublu. De fapt nu a depasit nici macar 1/3 din totalul facturii.

Malin a scris

@Ionuț Staicu: N-am fost la magazin Apple exclusiv, ci la unicul service autorizat de Apple in regiune. A fost undeva in jur de 375 euro la preturile de atunci cu totul, insa la vremea respectiva SSD-ul pe care l-am pus eu (480GB) era undeva la 300 de euro si a mai fost vreo 75 manopera. La Mediamarkt de unde cumparasem de fapt iMac-ul, exact acelasi model de SSD (Samsung) era cu 13 euro mai scump.

Mef a scris

Da, dar politica asta mai are si ceva avantaje:
– componentele oferite de Apple sunt de calitate superioara cu durata de viata dubla (sau chiar mai mare) decat un aftermarket.
– politica asta de nu permite „reparatii/upgrade-uri” are ca avantaj stabilitatea si (iar) durata de viata a produselor Apple (inca mai am complet functional primul Iphone fara nicio problema, de 1 an jumate macbook pro fara o problema si ~5 ore de baterie, si un iMac upgradat software de 2 ori fara un glitch).

Toate acestea de mai sus cred ca permit o mai multa si placuta concentrare pe folosirea dispozitivului decat pe mentenanta lui (reinstall de windows, upgrade de drivere/cautare de drivere, compatibilitate drivere/software cu SO-ul si celelalte componente, upgrade de SO, etc.).
Personal am scutit destul de multe de cand lucrez cu Mac-ul (si cu windows-ul zi de zi).

Mef a scris

Corect ti-l asumi… Unul ca tine si ca mine care activam in domeniu ne asumam dar ce se intampla cu ceilalti care „stiu ei mai bine” sau „cheama un prieten care se pricepe” sau „lasa ca-i dau eu de cap” sau care cumpara componente „facute pe vapoare” si care sfarsesc prin a da vina pe marca de produs (vezi windows-ul si PC-urile custom made de „meseriasi”) ?
Tocmai din aceasta cauza Apple are aceasta politica, ptr ca majoritatea nu inteleg aceasta asumare…

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter