Poziția tastaturii

Presupun că folosești o tastatură normală, de 10-20-30 lei, eventual cu piciorușele din spate ridicate, nu?

Dacă da… felicitări, ești destul de predispus la a dezvolta tot felul de probleme – așa numitele RSI, repetitive strain injury. Ce înseamnă asta? Că poți ajunge într-o situație în care nu vei mai putea scrie mai mult de cinci-zece minute fără a avea parte de dureri…

Acum câțiva ani mi-am luat o tastatură mecanică, după aproape șase ani de MS 4000. Cel mai mare dezavantaj știi care a fost? Crezi că aranjarea butoanelor? Nicidecum! Faptul că tastatura nu mai era ridicată din față!

res_d5971289010b61ba55c01f24ec87dae4_full

Ideea din spatele acestei poziționări este simplă: poziția mâinilor ar trebui să fie cât mai neutră, altfel anumiți mușchi stau permanent întinși, degetele stau tot timpul încordate etc.

Îți recomand să încerci să-ți ridici tastatura ca în poza de mai sus pentru câteva ore. Vezi cum se simte, s-ar putea să ai o surpriză plăcută!

Bonus:

6 Comentarii

Ionuț Staicu a scris

@Malin: Acum mulți ani obișnuiam să țin podul mâinii pe masă, atât la maus cât și la tastatură, astfel că ajungeam la niște mișcări foarte dubioase și începusem să simt tot felul de înțepături în încheieturi. Nu deranjant, dar observabil.

Atunci a fost momentul în care am început să mă interesez de ergonomie & co și am început să țin mâinile ridicate; de exemplu, pentru a mișca mausul, mâna mi se mișcă și de la cot.

Tot atunci începusem să caut și mănuși de genul ăla, dar în Ro nu se găsea nimic, iar comanda din US era obscen de scumpă.

Ionuț Staicu a scris

@Alex Dumitru: Ridicarea picioarelor din spate provoacă mai multe probleme decât rezolvă. Faptul că încă nu ai avut probleme nu înseamnă absolut nimic (e.g. câte ore tastezi, de cât timp faci asta, faci un sport ce pune la treabă mușchii mâinilor etc).

E la fel ca și cu centura de siguranță „eu nu port, că am grijă cum merg” :)

Gigel Anonimu' a scris

Dap, problemele apar dupa cativa ani. Una din solutii e sa-ti iei o chestie de aia pe care o strangi in mana pentru a-ti dezvolta antebratul (hand grip) – folosesc una regulat si nu prea mai simt senzatii ciudate in podul palmei sau la incheieturi. Desigur ca solutia finala pentru toate problemele mele ergonomice ar fi o tastatura Kinesis Advantage cuplata cu un scaun Ergohuman (cica’i mai bun decat Herman Miller) si un birou custom made cu suport pentru mai multe monitoare. Sau un Emperor 1510. Desigur ca ar trebui sa-mi vand rinichii pentru asta asa ca deocamdata ma multumesc cu tastatura mea de 30 de lei (e bine ca are Enter-ul mare) si un fotoliu cu perne amplasate strategic. :)

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter