Se dă următoarea situație: ai un elev care este… cum să spun? Dificil? Special? Violent? Cred că toate la un loc: bate alți elevi, țipă în ore, nu se poate concentra etc. Da, are și ceva patalama de la psihiatru cum că nu-i chiar întreg la minte.
Cu toate astea, este o lege care obligă instituțiile de învățământ să integreze astfel de persoane. Și ceva regulament prin care elevul nu poate fi scos din sistem (i.e. exmatriculat).
Singura soluție legală este ca toți ceilalți copii să fie mutați la o altă școală, astfel încât clasele de la școala inițială să fie desființate.
Profesorii sunt exasperați, elevii terorizați, directorul nu are ce să facă, inspectoratul spune că profesorii nu ștu să-și stăpânească elevii. Prin urmare, nimeni nu prea are de ales și trebuie să suporte copilul…
Dacă ai fi profesor, cum ai trata cu un astfel de elev? Dacă ai fi elev, cum ai trata cu un astfel de coleg?
PS: exmatricularea nu este o opțiune legală, fiind vorba de învățământul obligatoriu.
Pe „vremea mea” exista la nivel de judet o scoala pentru copii cu nevoi speciale. Exact asa ii zicea si era la 2 strazi distanta de liceul in care am facut eu. Astfel de scoli nu mai exista? S-au desfiintat?
@Malin: Or exista și acum astfel de școli, dar este pentru alt fel de speciali (e.g. copii cu retard).
Pentru restul este ceva lege sau regulament pentru integrarea lor în colectivitate
Nu-l exmatriculezi, il suspendezi pe termen nedefinit. Trebuie sa se intoarca doar cu o dovada de terapie psihologie pe perioada de x luni. Face iar? Iar suspendat. Si repeta anul mult si bine.
@joie negru: Da, doar că nu. Suspendarea asta, în ciuda a ceea ce se crede, obligă elevul să vină la școală și să facă alte activități (de obicei e băgat în bibliotecă).
În plus, nu există nici un cadru legal care să permită aplicarea a ceea ce spui tu (cu terapia & co). Ba din contră, aș putea spune. Învățământ obligatoriu înseamnă că-i obligatoriu și pentru școală să-l primească.
@Ionuț Staicu: Pai atunci sa fie schimbata Legea, desi cred ca undeva acolo ceva explica si acest caz.
@joie negru: Nu au cum să schimbe legea, problemele de acest gen ajung dincolo de secretariatul inspectoratului în cazuri foarte rare, când lucrurile o iau rău de sub control (adică sunt implicați și medici, poate poliție…). În ochii inspectoratului, vina o poartă educatorii și profesorii, că nu pot struni elevii.
Mai ia în calcul și faptul că inspecțiile în învățământ sunt anunțate cu luni înainte iar toată școala are timp să se pregătească să arate impecabil din toate punctele de vedere și o să vezi că astfel de probleme pur și simplu nu prea au cum să ajungă la urechile cui ar trebui să ajungă…
parca cel mai bun invatamint din lume este in Finlanda (sint si ceva grafice pe tari, materii, varste, etc.)
http://stats.oecd.org/PISA2009Profiles/ = mai vechi
http://www.oecd.org/pisa/keyfindings/pisa-2012-results.htm
https://en.wikipedia.org/wiki/Programme_for_International_Student_Assessment
ei cum procedeaza, mai ales ca primul test important se da la 16 ani?
PS: ce mi se pare mie surprinzator este ca acum aprox 40-50 de ani Finlanda aveau un invatamint foarte slab; in asa perioada scurta cu vointa politica si nu numai au ajuns in top…
@daniel: nu știu cum e în Finlanda, dar SIGUR nu au un profesor pentru 25-30 elevi.