Ziceam aici și aici că producătorii nu-și folosesc produsele dar fără să vin cu un exemplu video.
Și tocmai am găsit două exemple foarte concludente.
Am de schimbat discul unui Dell N5110. Pe lângă faptul că Dell N5110 vine într-o mulțime de configurații, schimbarea discului presupune dezasamblarea completă a laptopului.
Pentru că deh, nu s-a gândit nimeni la Dell că ar fi util să lași acces facil la una dintre cele două componente care chiar se pot schimba la un laptop!
Al doilea exemplu e găsit online și arată un prăjitor de pâine mai nărăvaș.
Crezi că cineva din zecile de oameni care au proiectat și construit respectivul aparat s-au gândit că ar fi bine să-l folosească măcar o săptămână? Cât ar fi durat să fie nevoie să prăjească doar două felii (în loc de patru)?
De aia sunt Dell vai de capul lor pe partea de laptopuri.
Toaster is russian.

Aia cu prajitorul posibil sa fie un feature, nu un bug… pui o tavita in fata si ti le aseaza singur. La Dell no comment, desi eu am tot un Dell la munca si eu am acces facil la hdd.
@Empire: Cum mă să fie un feature?
Și ai nevoie de o masă de 2m² ca să poți folosi prăjitorul? 
@Empire: ar putea fi un feature daca vine la pachet cu un chinez care sa-ti intinda si untul/mierea etc pe paine, altfel e util ca igrasia
Atunci cand vine vorba de laptopuri si nu numai rationamentul e simplu. Producatorul vrea ca majoritatea sa-l duca la service autorizat pentru upgrade and stuff.
Si motivul e simplu pentru chestia asta. In service autorizat manopera e mai scumpa si daca trebuie sa desfaca tot laptopul atunci in loc de 20 de minute sunt 3-4 ore de munca.
@Malin: Mă îndoiesc; dacă era așa, era o problemă universală, dar spune cineva mai sus că are tot un Dell unde nu există problema asta
@Ionuț Staicu: Povestea e aceeasi ca si la masini, imprimante etc. Exista 3 tipuri de produse pentru 3 tipologii diferite de clienti.
Exista modelul de produs low end pentru clientii mai zgarciti sau saraci cu piese mai ieftine si mai putin performante, modelul de produs medium pe care si-l poate permite oricine cu putin efort si care de obicei e cel mai bine promovat si mai bine vandut si modelul de produs high end ce se adreseaza doar cunoscatorilor.
Fiecare model in parte are o serie de caracteristici specifice, iar raportul calitate vs. pret face diferenta intre usurinta cu care se gasesc componente compatibile mai ieftine decat cele originale si mai ales usurinta cu care se pot inlocui.
Chiar daca vorbim de masini sau laptopuri, ideea producatorului e aceeasi si nu se pune problema de un exces de zel al inginerului care a proiectat laptopul sau masina ci de o cerinta stricta a companiei de a face lucrurile in acest fel.
@Malin: păi și laptopul de față în ce categorie intră?
@Ionuț Staicu: N5110 e mai scump si cu o configuratie mult mai buna decat XPS 1710 din exemplul de mai jos:
http://www.cnet.com/products/dell-inspiron-n5110/specs/
http://www.cnet.com/products/dell-xps-m1710-home/specs/
Daca tinem cont de aspectele astea si de data lansarii pentru fiecare in parte as zice ca al tau e un model high end pe cand cel al lui @Postolachi Dumitru e un low end.
Eu am un Dell XPS 1710 și HDD-ul se schimbă foarte ușor – desfaci doar câteva șuruburi scoți rack-ul (sau cum se cheamă drăcia în care e fixat și gata).