Aventuri în lumea Linux. Ep. 1

Aventuri în lumea Linux. Ep. 1

Pentru că am un al doilea sistem, am zis să pun pe el Linux din două motive: nu am încă o licență de Windows și voi lucra la o aplicație Rails (iar Rails nu prea știe să se împace cu Windows).

În fine, nu se preconizează prea multe probleme: ori am aplicațiile esențiale disponibile și pe Linux (Sublime, Git, Spotify) ori găsesc ceva alternative. Sau… nu?

Onedrive§

Nu există decât ceva utilitar în consolă ce nu-mi permite o sincronizare selectivă. Să zicem doar că nu reușesc să îngrămădesc cei 700GB din Onedrive pe un SSD de 240GB… Soluții? Evident, folosești alt serviciu (i.e. Dropbox)

Remaparea Caps Lock§

Pentru că pot număra pe degetele de la o mână cazurile în care am avut nevoie de Caps Lock, în Windows l-am remapat pe ceva mai util (Ctrl+Ins). În Linux se poate doar dacă recompilezi kernelul în timp ce joci șotron în vârful unui ac.

Singura opțiune găsită este să să remapezi Caps Lock să simuleze o altă tastă, dar nu am găsit ceva câtuși de puțin intuitiv care ar permite maparea unei combinații de taste. (Pe Windows am folosit Autohotkey)

Focus§

Obișnuiam să cred că furatul focusului este o chestie specifică Windows. Dar nu! M-am trezit băgând parola de root în clar doar pentru că s-a trezit nu știu ce aplicație să-mi ceară adresa de mail în timpul instalării.

YNAB§

Folosesc YNAB de câțiva ani, iar pentru Linux nu e disponibil. Asta e parțial o problemă, din mai multe motive: ei oricum au trecut la versiune web (SaaS), am iPhone-ul la îndemână tot timpul, mai am și PC-ul etc.

12 Comentarii

iuliancalin a scris

Acum ceva timp ziceai ca Linux sucks, acu’ ai revenit…
Deși sunt fan Ubuntu, de curând am instalat Ubuntu gnome pe Asus zenbook. Pe desktop încă mai am Ubuntu și încă funcționează, deși mă gândeam să-l schimb cu gnome.
Pe partea de focus depinde de aplicatii, doar unele fura focusul.

Malin a scris

Ubuntu si cam orice e facut pe Debian e cat se poate de user-friendly cu ceva tweakuri minore.
Pentru acces la date stocate in cloud iti recomand mai degraba hubic (un serviciu OVH) ce pentru 5 euro/luna sau 50 euro/an iti da 10TB spatiu de stocare si are versiune (beta ce-i drept) pentru Debian. Spre deosebire de versiunea de Windows, cea de Debian e mult mai utila pentru ca poate sa faca scheduled backups, iar spatiul de stocare e berechet.
Pentru a inlocui Sublime iti recomand atom.io. Git are aplicatie pentru Debian, iar Spotify are un client de Linux pe care de cateva luni l-au abandonat. Inca merge, dar are ceva bugs prin el si nu cred c-or sa-l actualizeze prea curand.
Daca ai ceva dureri de cap cu el da-mi un mail si unde pot te ajut.

Ionuț Staicu a scris

@Malin: păi dacă eu am toate datele în OneDrive iar tu vii să-mi recomanzi altceva, cu ce mă ajută? Pe lângă faptul că am 1Tb de la abonamentul de office 365, lucrez cu mai mulți oameni care folosesc one drive. Cum ar trebui să sune rugămintea adresată unei echipe de 5-6 oameni astfel încât să-i conving să se sucească? :)

Nu am zis că vreau să înlocuiesc Sublime, git ar fi chiar aiurea să nu fie pe linux iar spotify merge… suficient de bine.

Malin a scris

@Ionuț Staicu: Din articolul tau am inteles doua aspecte apropo de ceea ce-am comentat:
1. „Soluții? Evident, folosești alt serviciu (i.e. Dropbox)” – Adica esti dispus la alternative, motiv pentru care ti-am recomandat alternativa pe care eu o consider mai fiabila si utila decat Dropbox.
2. „ori găsesc ceva alternative. Sau… nu?” – La fel am inteles ca in ceea ce priveste softul enumerat ai considerat alternative. Daca nu le considerai ma indoiesc de faptul ca mai adaugai intrebarea de final. Tocmai de aceea ti-am recomandat Atom.

Daca n-am inteles eu bine ceea ce ai vrut sa spui atunci mea culpa.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter