Cartele SIM doar cu buletinul?

Cartele SIM doar cu buletinul? ©

În principiu, sună a fi o idee excelentă: hai să nu mai dăm cartele decât pe baza unui act de identitate, astfel încât dacă cineva comite vreo nefăcută să putem să-i dăm de urmă.

Asta în contextul de față, când s-a descoperit că unele atentate din ultima vreme au fost puse la cale (și) cu ajutorul unor cartele SIM prepaid românești. (știrea aici)

Acum, eu vin și întreb: câte pahare de pufoaică sunt necesare pentru a convinge un neica nimeni să cumpere un SIM unui necunoscut? Pentru că intuiția îmi spune că e nevoie de puține, iar adunarea de date va fi utilă ca un cui în talpă în lupta împotriva terorismului.

Și nici nu mai aduc în discuție colectarea acestor date, care va fi un coșmar logistic…

4 Comentarii

Silviu a scris

De ce ar fi coşmar logistic?
E doar o asociere de ID SIM cu CNP.
Îmi aduc aminte că prin `99 – `00 fiind într-o vizita prelungită în Italia am vrut să-mi iau o cartela prepay şi am avut nevoie de un document de identitate italian. Nici paşaportul şi nici cartea de identitate de .ro nu au fost acceptate. Bine, la vremea aia încă nu eram în UE.
Totuşi dacă ei se descurcau să ţină evidenţa SIM-urilor acum 16-17 ani când viteza de net era 64kbps pe linie telefonică, cred că în era fibrei optice şi a 3/4G-ului nu ar trebui să fie probleme.
Aşa cum nu sunt probleme nici la sistemul de carduri de sănătate. :))))

Malin a scris

Nu stiu cat de mare a fost cosmarul logistic pentru spanioli, insa aici e o chestie banala cumparatul de cartele prepay doar cu buletinul si in anumite cazuri doar insotite de un telefon.
Exista doua tipuri de servicii prepay aici. Cele lowcost ce se pot cumpara de obicei de la locutoriu (un fel de sala de net cu PC-uri si cabine telefonice unde stapani sunt ceva indieni si pakistanezi) si cele ale marilor provideri de telefonie mobila unde de obicei cartela se cumpara cu tot cu telefon.
In ambele situatii trebuie sa lasi o copie de buletin si sa semnezi un contract prin care odata cu achiztionarea cartelei iti dai acordul ca date privind convorbirile tale sa fie stocate pe o perioada de pana la 7 ani de zile.
Astfel daca vreodata exista o suspiciune asupra convorbirilor tale, organele de ancheta pot solicita providerului un desfasurator (asemeni celor care se transmit lunar cu factura) in care apar numerele pe care le-ai apelat si care te-au apelat precum si orele sau durata convorbirii.
Nu se stocheaza niciun fel de date GPS privind locatia si nicio alta informatie referitoare la convorbirile respective, iar ascultarea telefonului in cazul in care exista dovezi clare se poate face doar cu mandat emis de un judecator.
In afara de client, ISP si politie nimeni nu gestioneaza si nu are acces la datele respective si pentru omul de rand sunt insuficiente date ca sa-l vulnerabilizeze in vreun fel.
Din contra, dupa cum zicea zoso ma indoiesc de faptul ca-i mai sigur sa-si dea datele pe la toate mizerile de aplicatii de pe Facebook si sa-si dea checkin peste tot. Nu?

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter