Cum este încurajată reciclarea?

Peste tot auzim că nu reciclăm suficient, că nu salvăm planetă, că una, că alta… Dar treaba stă un pic mai altfel decât place să credem (sau decât știm).

Nevasta trece iar prin furcile caudine ale inspectoratului, această mascaradă numită, generic, inspecție. Prin urmare, cumpărăm și printăm hârtii. După trei săptămâni, imprimanta zice asta despre cartuș:

2016-04-14__24_47

În fine, e cartuș compatibil, nu e pagubă prea mare.

Revenind la reciclarea noastră: Xerox vinde hârtie reciclată la doar 18.50 lei. Iar hârtia normală, nereciclată este 17.79 lei. Ăsta e prețul întreg, fără nici un fel de discount. După discount, hârtia reciclată este 17.84 lei, iar cea nereciclată este 15.98 lei.

Pentru că da, aparent pentru Xerox este mai ieftin să planteze un copac, să aștepte cinșpe ani să crească, să-l taie și să-l proceseze în hârtie decât să toace și să usuce niște hârtie.

În altă ordine de idei, există hârtie de 80g/m² mai ieftină de 11-12 lei?

8 Comentarii

Vilmos a scris

Pentru că da, aparent pentru Xerox este mai ieftin să planteze un copac, să aștepte cinșpe ani să crească, să-l taie și să-l proceseze în hârtie decât să toace și să usuce niște hârtie.

Mi se pare absolut normal sincer. Cred ca e valabil la toate produsele reciclate: plastic, metal, hârtie.

Vilmos a scris

@Ionuț Staicu: Absolut.

Sa iei hârtie murdară și pătată, care trebuie curățată și procesată într-un proces destul de complex… VS sa creezi hârtie din material brut destul de ieftin…

Din cate știu eu, reciclatul de orice fel e scump fata de procesul normal. Altfel, toate companiile ar face chestii reciclate ca default. Dar nu e așa ca nu e rentabil. Nu la aceeași calitate oricum.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter