Google Play. Netflix. Apple Music. Hulu. Tidal. HBO. Spotify

Google Play. Netflix. Apple Music. Hulu. Tidal. HBO. Spotify

Toate astea sunt servicii de streaming audio (unele și video). Eu sunt mai optimist și îmi place să cred că au ajutat la o oarecare scădere a pirateriei la nivel global. Eu, cel puțin, folosesc Spotify de vreo doi ani (și Apple Music de vreo jumătate de an, pe mobil) și am renunțat la toată muzica din PC. Da, inclusiv aia cumpărată din iTunes.

Iar treaba asta merge rezonabil de bine: La Spotify plătesc ~6$/lună (dar și varianta gratuită este acceptabilă; ai reclame nu foarte deranjante după fiecare două-trei piese), plătesc 5€ la Apple Music pentru a avea muzică pe telefon, Zonga îl am gratuit (dar nu-l folosesc) iar restul, chiar dacă sunt tentante pentru alții, pentru mine sunt inutile. De ce? În principal pentru că nu prea consum muzică recentă.

Dar cei ce nu sunt ca mine și vor să fie la curent cu tot ce se întâmplă în industrie? Păi… aici e o mică problemă, că apar albume exclusive pe o platformă sau alta (ahem, Tidal), iar asta nu are cum să fie o treabă prea bună, pentru că se adună câte $10/lună la fiecare platformă.

Iar treaba nu se termină aici. Nuuuu, nicidecum!

Fix aceeași problemă este și la platformele video: Voyo, Netflix, Hulu, Amazon Video, HBO Go și câte or mai fi. Toate astea își mai trag și ele câte $10/lună, astfel încât $100/lună ducându-se pe seriale și muzică nu mai sună atât de bine, iar pirateria parcă îți face cu ochiul, chiar dacă ai venituri decente.

Chestia nasoală este că, mai devreme sau mai târziu, the shit will hit the fan; se va ajunge la un punct în care totul va colapsa, iar toate platformele care încurajau scăderea pirateriei vor genera fix reversul.

Presupun că următorul pas este combinarea mai multor platforme în pachete, ceva asemănător sistemului actual de cablu…

6 Comentarii

Malin a scris

In cazul filmelor mai e un aspect al pirateriei pe care foarte multi, inclusiv producatorii nu-l iau in calcul si anume acela ca filmele apar intai la cinema si pentru cateva luni sunt disponibile doar la cinema si evident pe torrenti in format CAM. Televiziunile nu cumpara drepturi de difuzare pentru ca sunt niste sume colosale si ocmpaniile de streaming fac cam la fel. In plus lansarea cinematografica nu coincide cu lansarea in format DVD sau BluRay, iar daca e vorba de vreunul dinala care a investit cateva mii de euro intr-un TV si sistem audio home cinema intocmai ca sa nu se duca la cinema pe fotolii incomode unde unul rade, altul tuseste, altuia ii suna telefonul sau se trezeste cate unul sa se ridice sa mearga la baie tocmai intr-un moment de suspans si sa mai si plateasca pentru treaba asta, atunci ala cu siguranta e impins spre piraterie.
Iar la socoteala ta trebuie adaugati si cei 3-10 euro cat costa intrarea la cinema. Daca sunt 5 filme bune lunar si toate costa 10 euro atunci mergi la 50 de euro doar cu intrarile la cinema. Nu zic ca banii n-ar fi justificati, insa lipsa de alternative e nejustificata.
Eu as plati 3-5 euro lunar in plus la Netflix doar ca sa nu trebuiasca sa ma duc la cinema (unde oricum nu merg) atat timp cat imi ofera filmul disponibil in ziua lansarii oficiale la fel cum se intampla cu unele seriale.

Ionuț Staicu a scris

@Malin: La cinema e o întreagă industrie, nu-ți imagina că filmul e plătit (doar) din ăia 3-10€ dați pe bilet :)

Dar pe mine nu mă deranjează treaba asta; nu sunt atât de nerăbdător să văd ultimul X-Men în ziua lansării; cel mai probabil filmul va fi la fel de bun/prost și peste o lună, două, un an :)

Malin a scris

@Ionuț Staicu: Nici eu, sunt o sumedenie de filme noi pe care nu le-am vazut pentru simplul fapt ca mie personal nu-mi place la cinema si punct. Sunt o sumedenie de filme vechi de care nici n-am stiut si pe care le-am vazut, doar ca exista o sumedenie care pirateaza pentru simplul fapt ca n-au alternativa la a vedea filmul nou altundeva decat la cinema.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter